Menu Search Monash University

Monash Art Design & Architecture

Close
Monash University

Monash Art Design & Architecture

NICOLE SCHATTNER

Nicole Schattner
Abbotsford site plan 1:3000
2012

This project began as a suburb wide analysis of Abbotsford. There are 5 interventions, which are spread across 5 different sites around the suburb. All sites were chosen in their proximity to the Yarra River and adjacent Yarra Bend Park, the local primary school and each other. Each site considers not only the building but also the surrounding context including the existing cycle and pedestrian path networks. The design of each site aims to provide infrastructure for local residents whilst also considering the existing landscape. Whilst these interventions work at a local scale, with local networks, they also try to consider their impact on larger networks such as the river.

SEED

As cities become denser, there is an increased pressure on natural systems. Architecture has the potential to act as a catalyst to remediate environmental, social and economic issues associated with density.

By finding opportunities to strategically rehabilitate Abbotsford’s ex-industrial landscape as it changes to a residential area, SEED crosses a number of scales by responding to local, site specific needs of infrastructure and remediation, which impact on natural systems at the territorial scale.

SEED is a distributed network of teaching spaces used by the local school deployed in the under utilised spaces of Abbotsford. The series of small-scale buildings and landscapes share a common program of natural environment based education and public infrastructure, addressing the changing demographic and impact on natural systems near and far. While connected by the education component, each project responds specifically to its physical site, often engaging a range of users that wouldn’t normally associate.

Nicole Schattner
Shade house detail 1:50
2012

This detail section of the shade house/laboratory and adjacent amphitheatre shows how this building can be used as an outdoor classroom supporting environmental education for local primary school children. The shade house utilises the existing brick wall of the adjacent building, taking advantage of existing infrastructure where possible. The outdoor amphitheatre not only provides seating but also acts as a bioretention grey water system for surrounding residents. Most of the year the amphitheatre remains dry. When it rains, however, the amphitheatre fills up with water, which is filtered through indigenous semi-aquatic plants and stored in the grey water system underground to be used later by local residents.

Nicole Schattner
Flockart Reserve street view
2012

A street view showing how this environmental education facility favours the existing open space by being set back and almost disappearing into the landscape. The building provides a space for local bushrangers and community groups to collect and sort through seeds. Whilst also providing classroom space for environmental education to take place, the building tries to teach lessons through its design. The roof is planted with sedum, which filters the storm water runoff before it runs into an adjacent man-made wetland. The building is elevated from the ground, allowing the landscape to continue underneath whilst also providing a sheltered play space for children. Through program and design, this building tries to rehabilitate a currently polluted site.


Nicole Schattner
Albert street ground plan 1:200
2012

This ground plan shows how this existing car park and back laneway can be transformed into a multi-use space. The multi-use car park includes new buildings, landscaping and infrastructure that supports outdoor learning spaces for environmental education for local primary school children. The re-designed car park is designed to favour the open landscape in the dense suburb whilst also providing more infrastructure for the local residents. In order to relieve the heat island effect common in dense inner city suburbs, a porous paving system is strategically used here, allowing grass to grow through. Through these strategies, the design of the landscape and infrastructure is treated equally to the design of the buildings.


Nicole Schattner
Johnston night time street view
2012

This street view shows how this new building would act as a beacon of light for the Abbotsford community. During the night, when the first floor horticultural reference library and second floor film theatre would be locked, the ground floor and rooftop bar would still provide more infrastructure for the community. The rooftop bar takes advantage of its height by providing views back towards the Yarra bend park, creating an awareness of Abbotsford’s proximity to this large natural bushland. The ground floor, which can be closed off by a curtain provides a secondary pathway for pedestrians and cyclist. Even if the program of the building changes over time, the ground floor works as shared garden, pathway and lighting infrastructure for the growing community of Abbotsford.

Monash University
Facebook Twitter Instagram YouTube