Menu Search Monash University

Monash Art Design & Architecture

Close
Monash University

Monash Art Design & Architecture

FOUNDATION STUDIO 2

Foundation Studio 2
Ricki-Lee Van Het Wout, Diagrams
2012

The site was divided into five strips, which reflected the natural grain of the site and its surroundings. Exploring the relationships between the strips articulated the programmatic function of each and defined the public, public for residents, semi-private, and private areas.

Foundation Studio 2
Ricki-Lee Van Het Wout, Plans
2012

Demonstrates the programmatic function of the strips.

Foundation Studio 2
Ricki-Lee Van Het Wout, Sections
2012

These sections represent the relationships of the strips, both internally and externally.

Foundation Studio 2
Ricki-Lee Van Het Wout, Renders
2012

Left Image: This image represents the external environment of the multiple residential. Influenced by ‘Highline’ grass breaks through the strict wooden cladding, creating a dynamic outdoor space. This image also illustrated the materiality and how it relates to the building, articulating windows, pergolas and the external spaces.

Right Image: This image demonstrates the privacy that the pergolas and mesh screening creates for the residences. The mesh screening has been placed to cover specific windows that may need extra privacy, and the pergolas distinguish private, semi-private and public spaces.

Foundation Studio 2
Ricki-Lee Van Het Wout, Arden Street Render
2012

This render represents the public hub at the front of the building, and its open relationship with the street. The large steps allow people to gather around the gallery, where the theatre becomes the street. The space between the two gallery spaces can be opened up and used during exhibitions and other events.

Foundation Studio 2
Ricki-Lee Van Het Wout, Model Photographs
2012

These photographs show how the design sits in the site, as well as close up detail images.

Foundation Studio 2
Ricki-Lee Van Het Wout, Site Plan
2012

Demonstrates how the strips are reflected in the surrounding environment of the site.

Foundation Studio 2
Dale Mouat, Location and Site plan
2012

We are asked to design a multiple housing project on a spatially constrained inner-urban site in North Richmond, Melbourne. It will investigate urban scale, contextual issues of siting, scale and materiality in relation to existing built fabric along with an investigation into social interrelationships between those to be housed adjacent to one another.

This location has given me the opportunity to examine the threshold of street to dwelling and how it can be manipulated to increase privacy to for the residents while still giving back to the street and surrounding area.

Foundation Studio 2
Dale Mouat, Ground Floor and First Floor Plans
2012

In the final design the overall shape was established. The western walls are offset on an angle to increase direct sun penetration and assist with heating in winter. The entrance to the students dwelling is in a central location to emphasise the path through the programs and to separate the sleeping quarters on the northern side from the communal study, cooking and bathing areas on the south.

The use of gabion walls incorporated into this design and used in several ways to extend the threshold of street to dwelling. They will be filled with pieces of recycled red brick, drawing on the materials of the surround area, and varying in size to control how much light or how much privacy is needed for each program. They are used on the ground floor at the car parking area and the pieces decrease in size as you move towards the entrance to the dwelling. This creates more privacy as you move along to the front door. On the second level the gabion walls are used to provide light into the office spaces and also provide visual protection from the large overshadowing building to the south and the train platform to the west.

Foundation Studio 2
Dale Mouat, Sections AA & BB
2012

The sawtooth roof was introduced as a way to get northern light into the public areas; the working cooking and shared spaces. This also allowed more ventilation and air movement throughout the dwellings.

Foundation Studio 2
Dale Mouat, West & South Elevations
2012

The vine on the balcony is used for solar and visual protection for the residents and provides them with the ability to control how much privacy they want. For example the young couple might want as much light as possible into their office so they can keep it pruned to a low height; the students might let it grow up to create an outdoor room that can be used for various functions; or Edith might want some light entering her office but want more privacy for her living area.

Foundation Studio 2
Dale Mouat, Internal & External Perspective Montages
2012

Top Line:
External montage showing the carport entry into the young professional couples unit.

Through the front door into the entry room with staircase up to home office and cooking/dining area

Home office of the young professional couple with stairs going down into living/sleeping spaces

Downstairs living and sleeping area and the end of the ‘path’ through the dwelling. Windows provide view out to the street but are high enough so there are no views in.

Middle Line:
Looking down the wine tasting room as you enter into the double height space. Looking from the wine tasting room out to the street. Gabion walls create a space that is both inside and outside, expanding the threshold between street and dwelling.

Main Image:
Shows the western façade of the building and the relationship to the street and the surrounding buildings.

Foundation Studio 2
Dale Mouat, Final Design Models
2012

Top Line:
Shows the building in relation to the site and the surrounding built environment. Model is cast with plaster to simulate the heavy and solid effect of the red brick proposed in the design

Middle Line:
Shows a view from the northern side of the North Richmond train platform.

Shows the gabion wall structure on the southern facade.
Close-up of the balcony and sawtooth roof of the students dwelling.

View of the underground wine storage room.

Main Image:
External view of the Multiple Housing project. Shows relationship between the three dwellings and the entries for each. Also highlights the sawtooth roof; drawing from the industrial buildings from throughout the area.

Foundation Studio 2
Natalie Chow, Section
2012

Foundation Studio 2
Natalie Chow, Perspective of student area
2012

Three apartments open up into an open elevated courtyard equipped with a communal kitchen.


Foundation Studio 2
Natalie Chow, Section perspective
2012

Foundation Studio 2
Natalie Chow, Elevations and views onto proposed project
2012

Configuration of facade openings responds to the possible views onto tower from various positions in the vicinity


Foundation Studio 2
Natalie Chow, External perspective
2012

One of the views onto the tower from the street


Foundation Studio 2
Natalie Chow, Couple’s bathroom and bedroom
2012

Plywood formed concrete floor transitions into a bathroom of gravel, grass, moss and light.


Foundation Studio 2
Natalie Chow, Photo of model interior
2012

Foundation Studio 2
Natalie Chow, Photos of model interior
2012

Foundation Studio 2
Tasara DeRoche, Presentation Board 1
2012

The first page displays my concept, site location, site sections and area breakdown with a few key images to summarize my design response to the Multiple Housing brief.

Foundation Studio 2
Tasara DeRoche, Presentation Board 2
2012

Page two shows some precedent images along with material details, a render of my proposal in context, building sections with passive solar diagrams and internal perspectives highlighting key views thru the living spaces to
outside.

Foundation Studio 2
Tasara DeRoche, Presentation Board 3
2012

Page three shows the floor plans and includes model photographs of the proposal within the street context emphasising views thru.

Foundation Studio 2
Tasara DeRoche, Presentation Board 4
2012

The final page consists of elevations and further details of the central play/gather space. Included are model photographs of this space.

Monash University
Facebook Twitter Instagram YouTube